Det där med bedövning vid förlossningen

Idag var vi på en förberedande föreläsning inför förlossningen. Den var bra, allting blev lite mer verkligt, att det börjar närma sig. 
 
Det pratades en del om bedövning
 
 
Det vanligaste på Danderyds sjukhus var lustgas (90%) samt för förstföderskor EDA. 
 
Det är även vanligt med TENS och akupunktur. 
 
 
Vad hade ni för bedövning vid förlossningen? 
 
Eller ni som ska föda, vad tänker ni att ni vill ha för bedövning? 
 
 
 
 
 
Kommentarer
Tessan

Jag hade lustgas och EDA. Fick även akupunktur som avslappning när jag låg i badet :)

Svar: Låter som en bra blandning! :)
Josefina Elma

2013-09-12 @ 18:38:52
URL: http://inyourdream.devote.se
Hanna

Jag födde Vide med eda och Nove Lo med lite lustgas på slutet. Hade tens med mig men glömde den, glömde akupunktur som jag tänkt be om också. Badade en stund i öppningsskedet, det var väldigt skönt!
Tänker att det inte riktigt går att veta i förväg vad en vill och vad som behövs. Så vi pratade innan om vad vi tyckte var okej och sen tog vi det tillsammans med förlossningsbarnmorskorna.
Hur gjorde ni med Emil?

Svar: Ja, det är nog som du säger svårt att veta innan, man får se när man är där och samtala kring det med bm. Men känns bra att ha hört om de olika. Med Emil var det morfin intravenöst och lite tabletter. Det var inget vi fick välja, utan det bara var så. Då hade jag absolut ingen koll hur det skulle gå till.
Josefina Elma

2013-09-12 @ 18:41:21
Linn

Jag försökte med lustgas första två förlossningarna men lyckades inget bra med det. Fick inte till det så gav upp och födde ändå. Det gick bra:)
Med Vincent tog jag EDA tidigt, redan när jag va öppen 1,5-2 cm och sen försökte jag lustgasen igen men det gick sådär. Kom på lite senare hur jag skulle andas igenom värkarna. Det fungerade allra bäst! Rätt andning alltså, och att försöka slappna av.

Hoppas det blir bra hur du än gör! :) ♥

Svar: Ja, andningen och försöka hitta ett lugn är otroligt viktigt, så man inte stressar upp sig (i onödan). Tack för att du delar med dig! <3
Josefina Elma

2013-09-12 @ 18:59:49
URL: http://litethoppomliv.blogg.se
Sandra - mamma till Lykke

Jag hade lustgas, vilket var helt fantastiskt till en början. Skönt att få någonting att fokusera på och "ruset" var riktigt härligt. ;) När värkarna blev starkare fungerade dock inte lustgasen och jag låg då medt och skrek rakt ut i masken. Ville ha epidural men när narkosläkaren kom in konstaterades det att jag öppnat mig nästsn färdigt så han ville lägga spinal i stället. Det är samma som epidural men sprutas bara in en gång. Rena himmelriket var det i alla fall. :) smärtan försvann och benen domnade bort. Nackdelen var att jag inte kände vilka muskler jag skulle använda när jag krystade. Herrejesus vad jobbigt det var.. Men efter 40 minuters krystande så kom äntligen vår lilla tjej ut. Vilken lättnad ! :)

Svar: Tack för att du delar med dig! Ja, det är ju inte så bra att man inte känner musklerna man krystar med! Skönt att hon kom ut bra! <3
Josefina Elma

2013-09-12 @ 19:01:21
URL: http://sandrasodergren.blogg.se
Johanna

Dom jag känner som har fött barn har inte använt någon bedövning alls :)

Svar: Ok! Inte ens lustgas?
Josefina Elma

2013-09-12 @ 19:03:50
URL: http://nannna.se
Maria

Ja, hade bestämt mig för epidural och ett ganska bestämt förlossningbrev, men min förlossning hade ett snabbt förlossnings skede och det ända jag hann med var lustgas och det funkade super bra för mig 😄! Inte så farligt som jag trodde självklart gjorde det ont som fan men så här efteråt inget jag beklagar mig över och inget jag funderar på heller min förlossning gick snabbt och super bra, fick dock sys eftersom hon trillade ut, bokstavligt talat! Men om man hinner så ta någon slags bedövning för din egen skull, så tror jag att man känner sig lite säkrare!

Svar: Tack för att du delar med dig! <3Ja, som det känns nu så kanske lustgas, sen EDA, men man vet ju inte hur det blir när man väl är där!
Josefina Elma

2013-09-12 @ 19:06:50
Johanna

Nepp, min kompis som födde sin son för 2 månader sen använde ingen bedövning och inte lustgas heller. Hennes förlossning tog 6 timmar, vilket är väldigt snabbt, för förstfödda barnet också! haha.

Men jag har hört att den där bedövningssprutan man får i i ryggen kan skada barnet. Och om man inte känner något när man ska föda så kan man krysta så hårt att det blir skador.

Svar: Det är nog bara rykte. det som de pratar om är att det kan ta lite längre tid och att man ibland behöver värkstimulerande. Förr var det mer att man inte kände lika mkt, men nu är det mer morfin och då känner man. Jag tror det är en annan bedövning som man tappar mer känsel av, kommer inte ihåg vad den hette just nu.
Josefina Elma

2013-09-12 @ 19:23:49
URL: http://nannna.se
Ida

Hade bara lustgas! Badade också och sen kom hon precis när jag skulle kliva upp eftersom jag tyckte det blev värre.. Inte så konstigt ;) hade lätt tagit eda om jag haft tid.

Svar: Tack för att du delar med dig! <3Ok, så det gick snabbt!
Josefina Elma

2013-09-12 @ 20:00:07
URL: http://idafanclub.blogg.se/
Lisa

Badade i två timmar, lustgas, kvaddlar och EDA! ;)
Kvaddlarna gjorde förbannat ont och hjälpte inget.. iallafall inte för mig :) EDA var de bästa jag varit med om i den stunden, sååå skönt när den började värka :) Drog ut lite på tiden där i slutet så då fick jag värkstimulerande så efter en stund vart de fart igen;)

Och ja du lär också få känna på den där "hinna-så-mycket-som-möjligt-för-mamma-tid" sen! ;)gäller att ta vara på varje minut på bästa sätt :)

Svar: Ja, förstod att kvaddlar gör ont när man får de och ca 30 sekunder, men typiskt att de inte hjälpte sen för dig. Verkar vara så, att man behöver värkstimulerande för att sätta fart på det igen!

Gillade "hinna-så-mycket-som-möjligt-för-mamma-tid" ordet! ;)
Josefina Elma

2013-09-12 @ 20:12:12
URL: http://lisaaberglund.blogg.se
Marre

Jag hade lustgas på ganska låg nivå för jag blev så fnissig och ofokuserad när de höjde den ;) tyckte lustgasen hjälpte mig att andas "rätt". Sen blev det ju spinalbedövning när vi åkte in på operation för att få ut heffaklumpen och när den tog... helt underbart när smärtan försvann :)

Denna gången tänkte vi köra på andning och om de behövs finns lustgasen som fungerade bra sist :)

Hur tänker du kring bedövning?

Svar: Hihi! Som ett glas vin sa bm till oss att man kunde känna direkt efteråt ;) Ja, viktigt med andningen!
Lustgas och eda som det känns nu, men man vet ju aldrig när man väl är där! :)
Josefina Elma

2013-09-12 @ 20:26:07
URL: http://frucullin.blogspot.com
Cissi

Hade gått Annas profylax (rekommenderas starkt, så härlig kvinna) och klarade mig med bara med profylax på något konstigt vis... Fast gick rätt fort också! Första gången sa barnmorskan att vi kunde börja med lustgasen när hon kom tillbaka för jag var bara öppen 7 cm... Men bara några minuter senare fick sambon hämta barnmorskan eftersom jag fick krystvärkar och var helt öppen.. Med andra gick det ännu snabbare.. Du kan ju läsa förlossningsberättelserna, om du vill, lovar att de är superpositiva. Födde också på Danderyd och har alltid fått jättebra hjälp! Om/när det blir en till bebis kommer det nog bli dem igen... Har ni dem som bm- mottagning också?

Fick dessutom en barnmorska som kunde akupresstur (?) på förlossningen, hon gav sambon och min mamma punkter att trycka på.. Lovar det var helt magiskt!

Svar: Ja vi går på Prima Liv på Danderyd! :) Ja, tack för tipset, ska gå in och läsa! :)
Åå vad skönt med akupressur! och skönt att det gick så snabbt och relativt smärtfritt! :)
Josefina Elma

2013-09-12 @ 20:54:07
URL: http://nastanperfekt.blogg.se
Sara - mamma till Signe och Ester

Jag hade tens hemma och lustgas under själva förlossningarna, mer hann jag inte på någon av dem :) Läs gärna mina förlossningsberättelser på bloggen.

Svar: Ja, men det ska jag göra! :) Tack för tipset!
Josefina Elma

2013-09-12 @ 20:56:34
URL: http://frutyrberg.blogg.se
Anonym

Jag körde hela midivippen, bad, akupunktur, andning, värmekuddar, lustgas, epidural... Hade en långdragen förlossning. Tog det som erbjöds i stunden och litade helt på personalens kunskaper!!

Har du någon mejladress om man vill komma i kontakt med dig?

Svar: Ja, absolut har jag det! [email protected]
Låter bra att känna sig trygg och lita på personalen!
Josefina Elma

2013-09-12 @ 21:05:50
Joanna - mina två hjärtan

Lustgas och EDA med första barnet och lustgas med andra. Ville ha EDA med andra med det tog så lång tid innan hen som gav bedöving kom. Så jag hann bli 10 cm öppen så då blev de ingen EDA. Jävligt smärtsamt men sen fick vi åka hem 6 timmar efter hon föddes för att jag inte tog den så då var det okej ändå ;)

Jag tycker båda grejerna är kanon!

Lycka till, ska bli spännande att fortsätta följa dig :)

Svar: Ja, det verkade vanligt att användandet av EDA vid andra barnet är betydligt lägre, eftersom det ofta går fortare då. Ja, EDA och lustgas verkar bra! :)
Kram!
Josefina Elma

2013-09-12 @ 21:07:16
URL: http://mittunderverk.blogg.se
Annica

Lustgas och eda med bägge. Lustgasen funkade så där, men eda var himmelriket! Med andra barnet tog jag väldigt mycket lustgas vid nåt tillfälle, blev verkligen helt hög som ett hus :):)

Svar: Hahaha!! Jobbigt att bli det! :) Verkar bra med lustgas och eda! :)
Tack för att du delar med dig!
Josefina Elma

2013-09-12 @ 21:40:37
URL: http://nickan78.wordpress.com
Camilla

När jag kom in på FL sal var jag 6 cm öppen och spydde som en gris. Därför var det inte tal om lustgas. Hag bad om EDA direkt. Guds gåva till kvinnan. Från en spyende Linda Blair i Exorcismen till en leende gudinna inom loppet av ett par minuter. Underbart!

Svar: Hahaha Camilla!! Du är så rolig!
Josefina Elma

2013-09-12 @ 22:07:25
URL: http://omlivetefter.blogspot.se
sanne

Första barnet : bad lustgas och akupunktur
Andra barnet: lustgas och akupunktur. ..
Läs Katarina janosh bok att föda... lätt läst och beskriver brs om hur man ska tänka. ..

Svar: Åå tack för tipset! Och tack för att du delar med dig!
Josefina Elma

2013-09-12 @ 23:09:29
Carro - ÄnglaMamma och gravid

Hade lustgas typ från det att jag kom in :P Älskade det. De var tvungna att stänga av det för att jag skulle släppa masken... Ville ha EDA men det hanns inte med. Fick bäckenbottenbedövning istället! Hjälpte liksom bara där nere men var superbra och så hade jag inga problem med att gå eller kissa efteråt som många kan få med Eda. Bäckenbottenbedövning ges ju i fifi och inte ryggraden ^^ allt som allt tog det 4,5h!

Svar: Fifi! ;) hahaha!Tack för att du delar med dig!
Josefina Elma

2013-09-12 @ 23:34:00
URL: http://Carolineorkar.blogg.se
Lina Roger

Jag hade allt man nu kunde ta med Vincent för jag fick störtförlossning och hängde inte riktigt med :P. Nu med lillasyster så tänker jag mig lustgasen, som jag älskar, och vid behov så är jag öppen för förslag från bm:orna :)!

Svar: Ja, låter smart att börja med lustgas och sedan se hur det går och få tips av bm! :)
Josefina Elma

2013-09-12 @ 23:43:11
URL: http://linaroger.blogg.se/
Elin Pie Alenius

Lustgas och EDA här med! Men som du kanske läst så kräktes jag av lustgasen :( EDAn var en livräddare för mig och fick ju fler påfyllnadsdoser eftersom min förlossning var riktigt lång. Fick värksrimulerande för att det gick segt men jag tror inte att bedövningen i sig är någon fara för barnet. Däremot kan det vara riktigt svårt att kissa efter man fått EDA! Det visste inte jag innan i alla fall ;)

Svar: Ja, de sa det om kisseriet, att nästan 50% får svårt att kissa, och behöver bli tappade på urin. Tack för att du delar med dig!
Josefina Elma

2013-09-13 @ 05:03:43
URL: http://elinpie.blogg.se/
Johanna

Min mamma hade ingen bedövning, varken lustgas eller något annat. Hennes längsta förlossning, från det att vattnet gick tills bebisen var ute var med mig och den tog 2 tim o 25 min, så jag hoppas verkligen att jag kommer brås på henne och få lika "enkla" förlossningar när det är dags för mig. Ska bara se till att bli gravid först då^^ haha

Svar: Hihi, ja det kan var bra att ta det i den ordningen! :) Ok, skönt! Hoppas du brås på henne! :)
Josefina Elma

2013-09-13 @ 09:55:08
URL: http://joherman.blogg.se/
Cissi

Så nöjd med prima liv! Hade en rör fantastisk, lagom krass, fast tog mig ändå på största allvar barnmorska :)

Svar: Härligt! :)
Josefina Elma

2013-09-13 @ 11:13:33
URL: http://nastanperfekt.blogg.se
Johanna Järvenpää

Hade spinal bedövning var för långt gången för eda.

Ska endast använda lustgas denna gång :)

Svar: Tack för att du delar med dig! :)
Josefina Elma

2013-09-13 @ 12:55:51
URL: http://cumgranosalis.blogg.se/
Mandy - Mamma,änglamamma & gravid.

Jag har haft EDA båda gångerna och kommer ta den igen. Jag tycker den är underbar och den har tagit bort all smärta för mig vilket har varit väldigt skönt. Jag har inte tagit den för att smärtan varit outhärdligt utan mer för att jag är så förlossningsrädd och då underlättar det såklart när man slipper plågas. Jag har aldrig provsat lustgas och kommer aldrig göra heller. För mig är det superviktigt att ha full kontroll och inte bli snurrig/borta i huvudet som man kan bli av lustgas, så den går bort för mig. Alla mina vänner som tagit lustgas har upplevt förlossningen snurrigt och panikfull, och när jag födde elliot så rekomenderade dom inte lustgasen, just för att den kan göra en mer "borta" om man har otur.. Så det blir "bara" eda för mig. Eller ja, det blir allt jag känner för förutom lustgas.. Är öppen för allt bara det hjälper =)

Svar: Tack för att du delar med dig vännen! :) Ja, man vill ju inte bli helt borta, får ta en låg dos! :)
Ja, precis! Bara det hjälper!
Josefina Elma

2013-09-13 @ 17:06:44
URL: http://mandyyss.vimedbarn.se
Sandra Katarina, mamma och gravid med nr 2

Jag hade bara lustgas. Bad om eda, men min förlossning gick så otriolgit fort så hann aldrig få eda. Så fick nöja mig med lustgas. Och det funkade bra. Min BM har sagt att jag inte kommer hinna ta eda denna gång heller så jag får ställa in mig på lustgas igen och det känns helt okej för mig :) Visar sig hur det blir. Lycka till och jag vill gärna läsa din förslossningsberättelse sen när ni fått eran lilla <3

Svar: Ok skönt att det gick bra med lustgas! Hur känns det nu när det säkert kommer gå fort nästa gång? Kanske föder påväg in till förlossningen? Hihi Ja, det kommer jag absolut att skriva en! <3
Kram!
Josefina Elma

2013-09-14 @ 10:30:32
URL: http://SandraKatarinas.blogg.se
Sandra Katarina, mamma och gravid med nr 2

Jag är jätteorolig att vi inte kommer hinna in ;) haha.. Min barnmorska har sagt att vi ska åka vid minsta lilla känning. Så förhoppningsvis hinner vi.

Vad kul, finns ju inte roligare än att läsa om hur andra uppleft sin förlossning :) det är ju så magiskt allt även om det gör ont osv osv. Kramis :)

Svar: Ja, det måste ni verkligen göra! :) Verkligen! :)
Kram!
Josefina Elma

2013-09-14 @ 12:23:17
URL: http://SandraKatarinas.blogg.se


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

josefinaelma.blogg.se

Det var en gång...