Otto

Tänkte lägga ut lite bilder på vår lilla Otto. Bilderna är ungefär 2,5 år gamla, från vår gamla lägenhet i Nacka. Men är han är lika söt fortfarande! 
 
 
Undrar om han tycker det luktar gott? :) 
 

Josefina Elma!

Tack Mamma och Pappa för att ni givit mig mina fina namn! 
 
Mina mellannamn är Josefina Elma, därav bloggens namn!
 
MEN när jag var liten var jag inte lika imponerad, tyckte absolut inte att Elma var ett fint namn!! :) 
Så trodde jag att Elma stavades Älma!! :) 
 
 
 
 
 
 

Blomkålsmos

Dagens Middag!
Blomkålsmos med persilja, lammkorv, paprika och tzatsiki (utan gurka). 
 
 
20 bilder senare, så var det här den bästa bilden, maträtten kommer inte riktigt till sin rätt! :) Kom fram till att det ser nog inte godare ut än det här! Kunde iof ha lagt upp det lite snyggare och inte kladdat så mycket innan jag tog kort! :) 
Men Gott Gott!! 

Vid himmelens grind...

"Vid himmelens grind, där blåser en vind
från närmaste stjärna så sval på din kind.

Vid himmelens grind står tofflor på rad,
när barfota änglar går molnpromenad.


I himmelens sal är väggarna blå,
där leker vår herre tittut med de små”.

För vacker för denna jord!

“An angel in the book of life wrote down my baby’s birth, and whispered as she closed the book "Too Beautiful For Earth"

Onsdagsklubben minus 1

Idag var det bara två tredjedelar av onsdagsklubben som var med, eftersom den andra tredjedelen är i en annan världsdel och roar sig! 
 
Jag och Emma träffades vid Vapiano Gamla Stan, åt god mat och pratade. Sedan tog vi en promenad i Gamla Stan. Mysigt! Tänk att Västerlånggatan kan vara så tom?! 
 
Tack Emma för en trevlig kväll! ♥
 
 

Första mötet!

Det här var Linus och Ottos första möte, för snart tre år sedan! Som tur är så gick det superbra och de är nu bästa kompisar! ♥ 
 

Psykisk ohälsa

Ja, idag hade vi en halvdag om just det, Psykisk ohälsa. Trodde inte det skulle vara så jobbigt, men när första bilden på presentationen visades så kom tårarna. Som tur var, var vi en liten grupp på 8 personer från rehab, så det gick bra. De är så goa! 
 
Med andra ord så var det inte bara min kväll som blev annorlunda, utan även förmiddagen. 
 
Vi tittade på olika skattningsskalor, olika hemsidor, vad vi kan göra, hur vi slussar patienter vidare. Jag tittade runt på alla olika hemsidor men orkade inte riktigt läsa om alla olika saker. 
 
Nu i efterhand kan jag bara garva åt det, det var så konstig tajming på det här seminariet. Men då, när jag satt där kände jag att jag inte alls var redo för det. Var riktigt jobbigt! Men kändes ändå givande på samma gång!  
 
 

Inte som man trodde!

Idag blev kvällen inte alls som jag trodde. 
 
Påväg hem från jobbet i godan ro, ungefär 50 meter kvar innan jag var hemma kom jag på att vi skulle äta middag hos mormor idag! Panik! Niklas står ju och lagar mat! Vilket är i princip det tråkigaste han vet. Nu pratar vi inte öppna tonfiskburk nivå på matlagning utan köttfärsbiffar med tzatsiki och ugnsrostade grönskaker. Alltså har båda jag och Niklas glömt bort att vi skulle äta hos mormor! Även fast hon frågade igår, alltså inte för flera veckor sedan! Minnet är bra men kort! 
 
Så tillslut var alla samlade hos mormor! Jag, Niklas, bror, Sandra och mormor såklart! 
 
Med andra ord så blev dag 1 på matsedeln för veckan inte så bra :) Kom även på att båda jag och Niklas ska ut och träffa kompisar imorgon så då blir det ingen matlagning! Men vi har iaf gjort ett tappert försök med att skriva matsedel! :) 
 
 
Middagsgrytorna hemma hos mormor EFTER hungriga barnbarn och respektive ätit! 

Veckans Matsedel!

 
Jag tycker måndagens mat låter godast?! Vad tycker ni? 
 

Lilla Mamma

”Var inte ledsen lilla mamma

jag var tvungen att gå.

Den dagen det hände

slutade mitt hjärta att slå.

Älskade pappa mitt liv blev så kort.

Ta hand om varandra när jag flyger bort.

Jag vet att ni gråter och det finns ingen tröst.

Men lyssna till ert hjärta och

ni kan höra min röst.

Jag finns inte bland er

men jag finns ändå.

Jag hör era böner och

älskar er så”

 

Det här är en av alla fina dikter som jag har samlat bland Emils saker! Jag tycker den är lite extra fin! 

Mitt frukostförslag!

En av mina favoritfrukostar! 
 
På andra bloggar så har de frågat efter frukosttips, och jag har gladeligen delat med mig! Tyvärr är det ingen som har nappat! :)
Men jag lovar det här är supergott! Verkligen värt att prova!
 
Blanda kesella, kokt ägg, små sillbitar och fransk senap.
Lägg sedan allt på hårt bröd! (Eller mjukt för den delen!) 
 
Och Voilà! Du har en supergod frukost! 
 
Det blir tyvärr inte det här för mig idag, eftersom vi inte har varken kesella eller sill hemma. Men vad jag blev sugen på det här nu! 
 

Avokadoklämmarklubben!

"Avokadoklämmarklubben har årsmöte ser jag!"
 
Klockren, den nya ICA-reklamen!!! Måste ses!!!

Måndag

Eftersom jag är ledig på måndagar så har jag hunnit med lite shopping idag också! Sen är det ju fyra arbetsdagar då jag inte hinner shoppa nått!! Men skämt åsido, jag shoppar inte alltid när jag är ledig! 
 
Började dagen med tårar i massor under Linus morgonpromenad med Niklas. Men sen blev det lite bättre, när tårarna hade fått komma ut! Jag har sovit dåligt inatt också så jag var nog lite extra känslig. 
 
Jag och Niklas åkte sen till Djursholms Torg och mötte upp mamma. Vi käkade gott på Grekiska Kolgrillen! Mums! 
 
Sen träffade jag min fina vän Emma, Gött!. Vi har varit i (eller säger man på, hum?!) Liljeholmstorget idag, handlat lite pyssel! Sprang även in i en gammal arbetskamrat! Sedan fikade vi, jag åt rabarbercheesecake! Emma tog äppelpaj med grädde! Min var god men enligt Emma så är hennes egna äppelpaj mycket godare! :) Så nu är det upp till bevis Emma!! :) 
 
Idag tänkte jag lägga in historien om Emils förlossning, men jag är för trött och för känslosam för att göra det! Det får bli imorgon, om jag orkar! Men den kommer!
 
Nu är Niklas och jobbar så jag får sova utan honom :( 
 
 
Full koncentration! :)
 
 
 
 

Tjuvtitt...

 
Har fått hämta min nya telefon nu!! Jippi!! 
 
Nu gäller det bara att jag ska börja använda den! Med min nuvarande mobil tog det nog 1 månad innan jag började använda den! Jag är superfånig! Är rädd att den ska bli förstörd! Sen när man använt den ett tag så slänger man med den hejvilt!! 
 
(Jag har ju systemkameran fortfarande oupppackad!)
 
Men snart, då j-vlar! :) 

Varning! Risk för fjantigt inlägg!

 
Kär Hund har många namn! Tänke bjuda på några av dem. 
 
Linus a.k.a.
 
 
LIMPAN
Busråttan
Älsklingen
Skitungen
Gustav Vasa
Olympus
Prins Linus 
 
 

Gårdagen

Typiskt att min mobil inte ville skicka bilderna till datorn igår kväll när jag kom hem. Så jag får skriva inlägget idag istället. 
 
Det var en tuff dag igår med mycket tårar. På kvällen skulle jag träffa två vänner från ett gammalt jobb. Ena vännen har också gått igenom en kris, så det blev mycket tårar, men även skratt. Var en väldigt fin kväll! Tack mina fina vänner J och S! Ni frågade om Emil och jag berättade! Kändes så skönt! 
Innan middagen kände jag att jag behövde åka till kyrkogården, så Niklas skjutsade mig dit när han kom hem från jobbet, och sen körde han mig in till stan! Men fick minsann ta tunnelbanan hem! ;) 

 
 
 
 

Usch!

Städade liten stund, för att göra fint tills Niklas kom hem! Men det blev för jobbigt, slutade med att jag satt på golvet och grät! Då fick det räcka! Satte mig vid datorn istället! Får se om jag får ork om en stund att fortsätta! 
 
Har kanske kommit på varför det ibland känns ok mitt i allt det här, och jag tror att de är för att jag "glömmer bort" allt hemskt som har hänt och lever som att det fortfarande är november 2012. Då jag inte visste att du var så sjuk! Men sen slår det mig, att allt det här har hänt! Att jag aldrig kommer få träffa Dig mer! Då blir jag så ledsen! Då bryter jag ihop! 
 
Mamma saknar Dig Emil! 
 
Jag skulle kunna göra vad som helst för att få hålla Dig igen! 
 
Men det går inte! 
 
❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ 

Dagens inköp!

Skulle bara ner till hemköp och köpa lite mat, men var såklart tvungen att titta in i några butiker. 
 
Eftersom min fina nya rosa klänning, som jag hade på mig igår fick en oljefläck på sig så tänkte jag att jag kunde köpa en ny, fast blå. Såg inte den förra gången jag var där, utan det var min svägerska som tipsade mig! (Lugn Sandra, det finns kvar till dig med!) 
 
 

Promenad

Linus promenader har hjälpt mig mycket i dessa svåra tider efter att Emil lämnat oss. Min sambo har fått gå de flesta promenaderna, i början, men de dagar han jobbade då var jag tvungen att gå ut med Linus. Även fast det tog emot, att gå ut, att klä på sig något annan än morgonrock. Men jag har alltid vetat att det är bra för mig, att komma ut, men det är svårt just då att orka. 
 
En dag, drygt en månad efter Emil lämnat oss var jag med Linus hos frisören, efteråt sa hon "Nu får ni gå ut i solen och njuta!". Jag tittade ut och ja, där var solen, det var ingenting jag hade reflekterat över. Även fast jag varit ut med Linus innan och kört bil i ungefär 30 minuter. 
 
Idag var nästan samma sak, såg att någon på facebook hade skrivit att det var sol ute. Då tittade jag ut och såg solen! Men tyvärr kan jag inte njuta av den eller bli lika glad av att se den som förut! Känns som ingenting betyder någonting om inte Emil finns! 
 
Men mitt i allt det här, så har jag nu, börjat hitta lite saker som är lite roligt! Men saknaden efter Emil är så stor, så det dåliga samvetet kommer till en! 
 
Ser ni vad jag ser på första bilden. Det är torrt på vägen. När jag var ute så tänkte jag "åå vårkänslor", men jag fick direkt en stor klump i magen, det var ju den hår våren som Emil skulle komma till oss! Så mycket som gör så ont! Världen är så orättvis! Tårarna rinner, och det känns så tomt utan Dig Emil! 
 
Titta på bild 3. Den affären har fem "VECKANS VARA" (obs! singular). Ja, FEM! Borde stå veckans varor! :) Eller kanske bara ha EN veckans vara! Ser lite roligt ut! (Nu när jag sitter och gråter känns sådana här saker obetydliga, oväsentliga, men jag vet att jag mår bättre om jag ibland försöker fokusera på lite roliga saker, även fast det just nu känns helt onödigt. Och ibland behöver jag få grotta ner mig i all min sorg, för att lättare komma tillbaka). 
 
Oj, vilket långt inlägg, skulle bara visa lite bilder från promenaden! 
 
 
 
Bilder från promenaden! 
 
 
 
 
 
 
 

Magnolia

Under julen 2012 hade jag besök av min fina vän K. Av henne fick jag en dofttvål, som doftade magnolia! Hon berättade vad den doften betydde för henne, och att det var en doft hon tyckte vi skulle ha nu, efter allt som hänt med Emil! 
 
Jag var såklart nyfiken på vad betydelsen var för magnolia och det var: 
 
Magnolia - Jag söker min lycka i naturen
 
Då föll allt på plats! Vid barnkullen är det fridfullt med lite träd, buskar, ja lite natur helt enkelt. Där är jag och söker min lycka, Emil, ute i naturen! 
 
Så nu har magnoliablomman blivit lite av Emils blomma!!
 
Tack min fina vän! 
 
 
 
Hemma bakom soffan har han fått några magnoliakvistar!! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dagen i bilder

Idag har det varit en händelserik dag!
 
Trevligt födelsedagsfirande, tänk att vi fyller 27 år i år!
Mycket god mat!
 
Pysslade ihop ett födelsedagskort till födelsedagsbarnet! Kom inte med någon bild på insidan. 
 
Sedan åkte jag med min kära svägerska till stallet! För att hälsa på hennes familjs två hästar Sugar och Peppy. Har inte varit på ett stall på ja, hur länge som helst. Super härligt! Men vilket slit!! Mocka, mata, förbereda måltider, hämta hö, byta vatten, rykta och så klart mysa! 
 
Lugnt och fridfullt ute hos hästarna!! Rogivande för själen! 
 
 
 

Emil del tre: Fostervattenprov och väntan på beskedet

Såklart väntade jag till dagen innan fostervattenprovet för att köpa hibiscrub, men det var slut på apoteket, samt på flera apotek i närheten. Vi den här tiden orkade jag inte göra någonting, det var därför jag inte orkat ta mig för att köpa det innan. Jag gick då ner till apoteket på Danderyds Sjukhus, där fanns det hibiscrub. Tvättade mig på kvällen innan och morgonen den 27/11-12. Jag var supernoga, ville inte riskera att minsta lilla bakterie skulle komma in till Dig!

 

 

Tisdag 27/11-12. Då var det dags för fostervattenprovet, något som jag aldrig trodde jag skulle göra. Lång nål, spännde och sved mycket i magen en liten stund, annars gick det bra. Din pappa vågade inte titta när de skulle ta provet. Han satt bredvid mig och tittade på Dig på ultraljudskärmen och på mig istället, han ville absolut inte titta på nålen. Din pappa var väldigt imponerad av att jag bara låg där, inte blev nervös, men det ända jag var nervös över var att Du inte skulle överleva denna resa! Spännde även i magen efteråt. Ditt huvud var nu 8 dagar för litet för Din ålder. Kändes lite bra att Du växt på Dig 3 dagar på endast 8 dagar! Gav lite hopp. Niklas var med på fostervattenprovet och tog ledigt från jobbet på kvällen. Inga lyft eller anstränga magmusklerna första två dagarna, om det läcker fostervatten ska man ta det lugnare under fler dagar. Vi fick reda på att sannolikheten nu var 50% att Du hade en kromosomavvikelse. Vilken hemsk siffra. Läkaren berättade även idag att om det inte är någon kromosomavvikelse och istället ett navelbråck så blir det planerat kejsarsnitt på Karolinska Sjukhuset och operation för Dig. Om det är en kromosomavvikelse så är det med största sannolikhet Downs Syndrom, läkaren nämnde några andra, som jag knappt kommer ihåg, men på honom lät det som att det är Downs Syndrom om det är något, eftersom de andra kromosomavvikelserna är så ovanliga. Anledningen att han nämde de andra var att Niklas frågade vad det annars kan vara för kromosomavvikelser. Annars hade läkaren inte nämnt dem.  

 

 

Läckte lite fostervatten på dagen. På kvällen var vi på lussebak och middag hos Din morbror och S, helt plötsligt läckte det mycket fostervatten, som läkaren hade sagt kunde hända, tydligen inget tecken på missfall. Jag sprang hem (vi bor 20 meter ifrån varandra) stod i duschen och grät medans det rann fostervatten. Det läckte mycket och länge så vi ringde gynakuten, de rekommenderade vila. Jag var så ledsen, jag tänkte "nu kommer Du inte klara Dig! Nu kommer Du försvinna från mig, bara för att jag gjorde fostervattenprovet!" Efter fostervattenprovet läste jag mina favorit dikter för Dig varje dag! Hoppades på att det inte var någon kromosomavvikelse.

 


Enligt läkaren skulle vi få reda på torsdagen eller fredagen via telefonsamtal OM Du hade en kromosomavvikelse, kanske till och med hinna få ett brev på fredagen om Du inte hade en kromosomavvikelse. Vi väntade och väntade vid telefonen, på brevbäraren. Varje gång telefonen lät, så fick jag en klump i magen. På fredagen hade vi inte fått något svar. Jag åkte upp till Din mormor och morfar i Norrtälje under helgen, eftersom Niklas jobbade hela helgen. Niklas kom till Norrtälje på söndagen och vi bakade lussebullar, pepparkakor och ett jättefint pepparkakshus. Då var jag en orolig gravid tjej, men Du levde i alla fall i min mage då. ❤ ❤ ❤ 

 

 

På måndagen 3/12-12 kom inget brev, telefonsamtalet trodde vi att vi borde få innan 17.00 så efter klockan fem slappnade jag av lite. Niklas åkte in till stan för att gå på bio med sina arbetskamrater, jag var så ledsen att han åkte iväg. Jag vet inte om det var för att jag innerst inne visste att det var något ”fel”. Måndagen den 3 december 2012 klockan 17.58, ensam hemma får jag ett samtal från hemligt nummer, tror och HOPPAS att det är från min mormor som också har hemligt nummer, men tyvärr var det ett samtal från läkaren på Läkarhuset Odenplan. Fick då reda på att Du hade en kromosomavvikelse, trisomi 18, Edwards Syndrom. Läkaren förklarade i korthet vad det innebär, att Du inte är livsduglig, det är inget man vill höra om sitt barn! Att Du inte skulle kunna överleva i mer än ca 2-3 månader efter födseln, OM Du ens skulle klara av hela graviditeten. Det är även vanligt att barn med trisomi 18 dör under förlossningen, får de inte orkar med de starka värkarna. Även vanligt att man får ett tidigt missfall eftersom barn med trisomi 18 inte är så starka. Läkaren ville prata lite mer med oss, så han skulle ringa upp efter en stund så Niklas skulle hinna komma hem. Jag ringde Niklas och berättade, sen ringde jag Din mormor och morfar, jag grät så mycket att det gjorde ont i ögonen, det kändes som att de skulle pressas ut. S kom hem till mig direkt, kramade mig länge...Sen kom Niklas och Din morbror... Läkaren ringde tillbaka efter ca 1 timme och pratade med oss. Han tyckte vi skulle smälta all information till dagen därpå, så skulle han ringa upp igen på tisdagen 4/12-12. Din mrobror och S bjöd på mat, orkade knappt äta nått.

 

 

Tisdag 4/12-12. Vi väntade hela dagen på samtalet, han ringde sent på eftermiddagen och han hade bokat in en tid för läkarbesök och avbrytande av graviditeten. Han frågade först, hur vi hade funderat och jag sa ”vi har väl inte något val?” och han sa typ ”nej”. Såklart vi hade ett val, jag hade kunnat totalvägrat, men för Ditt bästa blev det så här. Kändes konstigt att han redan hade bokat in avbrytandet, men det var väl det enda rätta? Eller? 
 
 
Fem veckors väntan på svar! Det tog totalt fem veckor innan vi fick svar på vad Du drabbats av. Sen tog det 1 vecka till innan Du föddes! 
Den tiden av oro och väntan har varit mycket psykiskt påfrestande. 
 
 
Tänk att Du drabbats av det otänkbara, av det mycket ovanliga. Trisomi 18 kan drabba alla, det har inget med föräldrarnas ålder att göra. Men risken att drabbas är väldigt liten, minimal. Men vi blev utvalda att få Dig Emil! Vi är så stolta över Dig! Men om jag kunde ändra, så önskar jag såklart att Du inte drabbats av det och att Du fick leva och växa Dig stor! 
 
 
På socialstyrelsens hemsida kan man läsa mer fakta om trisomi 18. 
 
 
År 2009 fick 350 barn diagnosen Downs Syndrom och 81 barn diagnosen Edwards Syndrom. Så Edwards Syndrom är en mycket ovanlig diagnos. 
 
 
Dagen Du föddes och jag fick hålla Dig var det finaste och vackraste jag någonsin gjort! Du var den vackraste jag sett!! Du låg alldeles stilla, såg ut som Du sov, så fridfullt! Men Du var död! Det var inte så det skulle bli! Världen är så orättvis! Att Du inte fick en chans på denna jord! 
 
 
Jag skriver mer om dagen Du föddes i ett senare inlägg. 
 
 
Mamma och Pappa Älskar Dig! 
 
❤ ❤ 
 
 
 
Ditt namn vid barnkullen, Danderyds Kyrka. 

Finare bilder snart!

Hoppas verkligen att jag snart kan fotografera lite finare bilder snart!
 
Den här fina kameran köpte jag förra helgen när min bror var på besök från München. Han kan mycket mer än mig om kameror så det var skönt att han var med! 
 
 

Fredag

Idag vid lunch skulle jag börja skriva ner matlistan för nästa vecka, men så tyckte jag att magnettavlan jag köpte igår var lite ful så jag ville åka och byta den. Niklas tyckte såklart att det var superonödigt! :) 
 
Så fyra timmar senare kommer jag hem med samma magnettavla och några påsar till med nya inköp! :) De andra magnettavlorna hade också lite olika märken på sig, och då var den jag redan valt ut finast, det syntes ändå inte så mycket! 
 
Jag träffade även J så vi käkade lunch tillsammans! Mysigt! 
 
Där emellan har det varit lite tårar och lite skratt! Känner mig inte som den stabilaste människan på denna gjord! Ena stunden gråter man och ena stunden känns det rätt ok. 
 
Men här kommer mitt första bildkollage, som jag gjort på blogg.se, fungerade inte sådär superbra, men jag ska väl lära mig! Det som inte finns med på tavlan är en till magnettavla som jag köpte igår fast utan veckodagarna! 
 
Det blev lite mer pyssel och lite fynd på Monki. 
 
T-shirten med trycket "And so the story goes" tyckte jag passade bra till mig! 
 
 

Beslutet

Beslutet att skriva om allt som hänt Dig och oss på facebook var först svårt, men sen blev det så enkelt. Jag ville skriva om det, mer gärna än Niklas. Jag ville att Niklas skulle tycka det var ok, eftersom vi är två om det. Att skriva om det är en del av processen, att bearbeta all sorg. Nu i efterhand så har vi inte ångrat oss, inte för en sekund! 

 

Anledningen till att det först tog emot att skriva om Dig, var att jag kände mig så värdelös, att jag inte kunde ge Dig livet och att inte kunna ge Niklas ett friskt och levande barn! Att jag var hon med ett barn med en kromosomavvikelse. Det var så jag kände då, så misslyckad, men nu skäms jag att jag ens tänkte så. Jag är så stolt över Dig Emil!! Hoppas du känner det!!  ♥  ♥  ♥

 

När jag en dag satt och läste andra änglamammorsbloggar så blev min känsla starkare, jag vill berätta om Dig, Emil, för alla! 

 

Läste Jennys blogg, där hon skrev om hur hon håller sin ängel Maxs minne vid liv genom att prata om honom. Det var så fint skrivet och det är precis så jag känner! Så jag vill Tacka Jenny för att hon hjälpte mig att finna styrkan!!  ♥

 

“I will tell your story if you die
I will tell your story and keep you alive” (Laleh)

 

Some die young

 

Linus drömmer!

Vår hund Linus har högtflygande planer! 
 
Det var snart sex år sedan vi började ana vad Linus har för drömmar! Han drömmer att han är Superman, eller ja, det blir såklart Superdog!! Tänk er Supermans position i luften, med armen framsträckt. Ser ni likheten? Men Linus flyger med båda tassarna framsträckta! 
 
Så här ligger Linus och drömmer ganska ofta! 
 
 
 
 
 
Såklart så måste Linus drömmar förverkligas, så här är han vår Superdog!!
 
 
 
(och nej vi har inte gula väggar hemma, och ja, jag fotar snett!)
 

Tack Niklas!

Tack Niklas för att du hjälper mig med omkodning av bloggen. Nu har han suttit och ändrat så att det ska bli tydligare och lättare att läsa. Gjort större text, större radavstånd, ja lite småändringar helt enkelt. Eller ja, det är ju inte helt enkelt för mig! 
 
Tack Fina Du!! 

Dagens shopping!

Det var inte direkt planerat, men alltid kul med lite shopping i vardagen!
 
 
En magnettavla som går att skriva på! Tyckte jag var kul! Kanske får bli matsedel? Fast egentligen är jag allergisk mot saker på kylskåpet, så den kanske får sitta någon annanstans. Eller kom ihåg lista till ytterdörren?
Vi har för ungefär en vecka sedan kommit på att vår dörr till lägenheten är magnetisk! Underbart! 
 
 
 
 
 
 
Har varit sugen på Washitejp länge, så nu har jag äntligen införskaffat det! 
 
 
 
 
 
 
Får se vad det blir för pyssel av det här! Spännande!
 

Dagens middag!

Blev en snabbmiddag idag! Gott!
 
Ni som känner mig, vet att jag och Niklas har varit dåliga på att laga mat den senaste tiden. Så det är ett stort framsteg varje gång vi orkar laga mat hemma. Ett steg i rätt riktining. För innan jag blev gravid älskade jag att laga mat. Sen när jag blev gravid kunde jag knappt öppna kylskåpet utan att drabbas av akut illamående. Efter allt som hänt oss med Emil så har vi inte orkat laga mat, utan köpt hem mat istället, eller ätit hos någon när och kär. 
 
 
 
 
Färsk pasta med kalkon, lök och färdig smaksatt creme fraiche (rostad vitlök och timjan) och så en liten stackars avokado också. Ett tappert försök att få i sig lite grönsaker! 
 
 

Sjukstuga

Här hemma är det sjukstuga, för mig i alla fall. 
 
Då blir det citron- och ingefärste. Supergott! 
 
Har varit hemma från jobbet idag, vill inte smitta mina patienter. Planen var att vila hela dagen, men så ville jag hjälpa till med nått här hemma så jag åkte iväg och handlade lite mat. Såklart kunde jag inte låta bli att smita in på en och annan affär. Får bli ett inlägg lite senare om mina inköp! :) 
 
Gjorde en "fuskvariant" av teet, istället för att riva ingefäran så gjorde jag skivor, fungerade det också. Trodde inte det skulle bli så mycket smak av ingefäran, men det blev det. Värt att prova detta te, även fast man inte är förskyld! 
 
Har ni några andra bra husmorsknep?
 
 
 

Alva 6 månader!

Min nya änglamammakompis C's barn skulle varit 6 månader idag, om världen varit rättvis! 
 
Till finaste Alva på 6 månaders dagen! 
 
6 gravljus med hjärtesiffra på och ett litet meddelande på baksidan av varje ljus! Såklart rosa blommar till lilltjejen! ♥ (Inte för att det är en tjejfärg, utan att det är Alvas färg!) 
 
Kram till Alva och hennes mamma och pappa! 
 
 

Emil del två: KUB-test och extra UL

Fredag 26/10-12. Nu har det gått 12 veckor. Vad jag har väntat på denna dag. Men eftersom jag inte är helt säker på vilken min första dag på sista mensen var, kan ju ha varit 2 dagar senare, så jag kunde inte riktigt andas ut. Så vi bestämde oss för att vänta att berätta för våra nära och kära tills vi hade varit på KUB-test och kunde visa en ultraljudsbild av Dig, vår Emil.

 

KUB-test Måndag 29/10-12 på Ultra Gyn Läkarhuset Odenplan. Vi fick ingen tid på Danderyds Sjukhus eftersom det var med ganska kort varsel och att jag ville komma en måndag eftersom jag är ledig på måndagar. 
Emil, du rörde på Dig, Ditt hjärta slog, vad skönt det kändes!! Första gången vi fick se vår son! Niklas sa ”Tänk att jag har gjort det där!”. Det var så gulligt sagt! Han lät så stolt! Du rörde på Dig MYCKET, sa barnmorskan, vi såg det också! Så häftigt! Emil, Du var en livlig liten krabat! Kommer speciellt ihåg en stor rörelse som såg ut som att Du hickade, så Du sträckte ut hela kroppen och sen tillbaka. Så gulligt! MEN barnmorskan såg att Du hade ett navelbråck...vi förstod inte vad det betydde...vi frågade... hon lade handen på mitt ben och sa bara "det behöver vi inte prata om nu", då blev jag ännu mer orolig, vi fick vänta en timme på läkaren som också skulle titta...jag grät hela tiden när vi väntade, vi fick ett eget litet väntrum...KUB-testet visade 1:20000 att Du skulle ha någon kromosomavvikelse...läkaren lugnade oss och sa att navelbråcket kunde sluta sig, så vi bokade in en tid 3 veckor senare... Och om navelbråcket är kvar då så blir det ”bara” operation för Dig direkt efter förlossningen. Då kände jag, vad som helst bara jag får träffa Dig och att Du överlever. Jag frågade rakt ut. ”Kan det här vara något tecken på en kromosomavviklese?”, både barnmorskan och läkaren sa "nej". Barnmorskan var till och med osäker på om hon skulle säga något om Ditt navelbråck till oss eftersom det kunde växa ihop av sig själv. Så tyckte hon att jag var så orolig så hon ville först inte säga det för att oroa mig mer. Så klart jag var orolig, jag vill ju det bästa för Dig Emil! Tänk om hon inte hade berättat, hur hade det gått då? Vad hade hänt då? Innan vi gick frågade jag läkaren kanske tre-fyra gånger om jag behövde vara orolig att det var något ”fel” på Dig. Jag fick svar att vi inte behövde vara oroliga. Men tänk så fel det var! De måste ju vetat att det kunde vara ett tecken på kromosomavvikelse, varför sa det inget? Jag som trodde jag kunde slappna av lite efter dessa första 12 veckorna, men får vänta tre veckor till. 

 

Samma dag, 29/10-12, som KUB-testet, berättade vi för familjen att vi var gravida! Två stolta föräldrar! Visade ultraljudsbilden på Dig, vårt underbara barn! Jag var så stolt över Dig att få visa Dig för våra familjer. Men jag hade ändå haft tanken att vi kanske ska vänta eftersom det inte är 100% bra. Men vi var så stolta över Dig så vi kunde så klart inte vänta, så vi berättade för våra familjer. Vi hade också fått berättat för oss att vi vid nästa ultraljud tre veckor senare troligen kommer kunna se könet på Dig! Så spännande! 

 

Kom ihåg när jag satt på jobbet på lunchen och pratade med några kollegor om barn och allt därtill. Vi pratade bland annat om man ska ta reda på könet på sitt barn. Då sa en kollega ”man ska inte ha så bråttom, man hinner köpa saker och lära känna barnet sen. Man behöver inte planera allt i förväg” (ungefär så sa hon). Då lät det ju bra, MEN nu känner jag mig ”lurad”, jag har inte hunnit lära känna mitt barn utanför min livmoder, han försvann från mig alldeles för tidigt. 

 

 

Måndag 19/11-12. Tre veckors väntan är nu över. Nu ska vi få se Dig igen! Till det här besöket var jag mest nervös och orolig över att Du inte levde, jag hade trott på läkaren och barnmorskan, att jag inte skulle vara orolig för att det var något ”fel” på Dig... Men som den oroliga själ som jag är så var jag såklart orolig att Ditt navelbråck inte hade slutit sig. 

 
Återbesöket var hos en annan läkare, han började med att fråga "Berättade de förra gången om vad det här kan innebära?" Då förstod jag att det är nått som inte stämmer, nått de valt att inte berätta... Du rörde Dig och Ditt hjärta slog, tårarna kom av lycka, en kortvarig lycka. Då i den stunden när läkarne frågade det förstod jag att de vetat förra gången men inte velat oroa mig, känner mig fortfarande lurad. 

 

Navelbråcket är kvar...kan vara en kromosomavvikelse eller navelbråck. Det var extra jobbigt då vi ville ha en bild på Dig, men läkaren avrådde från det eftersom det då blir jobbigare om det skulle vara något ”fel” på Dig. Men oj vad fel han hade... vill ha alla bilder jag kan få på Dig... Då kändes det som han visste att det var fel, kändes så jobbigt. Jag önskar jag hade fått en bild. Men jag hade då gått in i min bubbla, där jag är kvar än idag. Från och med då var jag så ställd och chockad, ställde inga frågor, bara fann mig i allt läkarna sa till mig. Ifrågasatte ingenting, så som jag brukar göra. De mätte storleken på Ditt huvud för att avgöra din ålder, tyvärr var Ditt huvud 11 dagar för litet, vilket ej är ett bra tecken. Det var ju efter det här ultraljudet som jag skulle kunna börja slappna av lite, hade till och med tänkt åka en sväng till Täby Centrum och kanske IKEA för att titta på bebissaker till Dig, vårt efterlängtade barn. Men jag hade inte sagt det till någon, eftersom jag trodde att det skulle betyda otur... Så istället för de planerna blev det att jag åkte hem och grät, bara grät, så mycket. Det tog aldrig slut. 


Hos läkaren bokades det tid för fostervattenprov, fick vänta 1 vecka till... Hemskt att göra fostervattenprov eftersom missfallsrisken ökar... Men vi fick aldrig något val, läkaren sa att det behöver göras, och bokade vår tid. Så klart jag kunde totalvägrat men som sagts tidigare så var jag i min lilla bubbla, okapabel till att fatta beslut. Så de tankar om att få reda på könet eller inte var inte aktuella längre, nu var det större saker vi var tvugna att få reda på. När vi kom hem och skulle hämta Linus hos S fick jag en lång och varm kram av henne, betydde otroligt mycket.

 

Nu orkade jag inte jobba, mitt huvud var helt slutkört av alla tankar som for runt. Hade lämnat jobbet på fredagen den 16/11-12 och kom inte tillbaka förrens i januari 2013. Då utan Dig i magen. Eftersom jag på mitt nuvarande jobb alltid haft Dig i magen så var det så hemskt att behöva åka dit utan Dig! Så mycket tankar som for genom huvudet. Så mycket nätter jag bara gråtit och funderat. Ska jag behöva ta ett beslut som innebär att Du dör? Min värsta mardröm... 

 

All denna väntan under hela graviditeten har varit otroligt jobbig, har tagit så mycket energi. Allt jag ville var "bara" att vara gravid och vara lycklig över det. Jag ville inte ha alla dessa besked. Jag ville bara att Du skulle må bra och vara en frisk liten pojke! 

 

Nä, nu blir det för mycket tårar, är både smärtsamt och skönt att åter läsa det jag skrev om Dig, min son, för två månader sedan. Ser nu att det är exakt två månader sedan idag jag började skriva den här berättelsen! Historien fortsätter när orken kommer tillbaka. 

 

Jag saknar Dig så Emil! Jag är så stolt över Dig! ❤ ❤ 

Onsdagsklubben

Denna onsdag har avslutats med onsdagsklubben! Då träffar jag några av mina fina nyfunna vänner, även de änglamammor. Alltså är onsdagar något jag alltid ser fram emot. Speciellt lyxigt är det att C lagar god mat till oss så vi blir mätta och belåtna.
 
Fick ett sms när jag var påväg från jobbet: 
C: "Har du slutat?"
Jag: "Ja, är påväg"
C: " Då börjar jag med maten"
Jag: "Nice"
 
Min kära sambo har mycket att lära ;) 
 
Vi pratar om allt mellan himmel och jord. Avslutar med att titta på Sveriges Mästerkock. 
 
Det som är extra skönt när man träffar andra änglamammor är att man kan prata om allt möjligt. Ibland när jag pratar med andra människor så tänker jag ofta att nu tror de att jag har glömt, nu tror de att jag mår bra, bara för att jag just då inte gråter, eller kanske till och med skrattar. Det är jobbigt att behöva tänka så. Därför är det skönt att verkligen få slappna av och kunna skratta utan att ha de tankarna hos sig. För jag vet att de förstår, jag vet att de vet att jag aldrig kommer glömma. De vet att jag inte mår bra, utan just nu mår jag ok, det är mitt nya svar på frågan "Hur mår du?" 
 
För övrigt så är den frågan så jobbig tycker jag. "Hur mår du?" "Vad tror du?" tänker jag ibland (beror självklart på vem som frågar). Det är en fråga man ställer som en del av ett samtal, en fråga man förväntar sig ett visst svar till, och det svaret kan jag inte ge. Just nu mår jag bara ok (som bäst), men såklart det beror på vem som frågar, hur djupt ska man gå? Ett annat svar jag har på den frågan är "Det är som det är". Ett luddigt svar som kan tolkas som man vill.
Men jag kommer på mig själv med att ställa den frågan, vanemänniska som man är.  

Helgens fynd

Mitt i all sorg så går även mitt "vanliga" liv vidare, även fast det är svårt att förstå ibland, att tiden fortsätter, känns som tiden har stannat, som att det alltid kommer vara december 2012, då Emil fortfarande levde i min mage. Men Emil finns med mig hela tiden i mitt hjärta, i mina tankar, ja överallt. 
 
 
Med det sagt så vill jag även blogga om andra saker som händer i mitt liv. 

 
Så i i helgen som varit fyndade jag två fina klänningar på rean på Nordiska hem. Kan ni tänka er att dessa två bara kostade 210 kronor!! Alltså två klänningar för 210 kronor!!
(Ursäkta dåliga bildkvaliteten)
 
 
 
Den här klänningen har ett supersnyggt spänne baktill, tyvärr ingen bra bild på det. 
 
 
 
 
Svart kläning med blommönster längs sidorna.
 
 

 
 
Detaljbild.
 

Del ett av Emils historia

Nervös inför att lägga in delar av Emils historia här på bloggen. Hoppas det mottages på ett bra sätt.

 

 

 

Efter 5 månader av försök att bli gravid så Äntligen! Jag som har velat ha barn i så många år. Sista mensens första dag: 3 (eller 5) augusti 2012. Jag visste redan då, till och med ännu tidigare att det var vår SON som vilade i min livmoder. Men vad jag inte visste då var att du var så sjuk, vår son, vår Emil. 

 

Lördagmorgon 8/9-12 vid 6-tiden på morgonen gjorde jag ett graviditetstest, som visade att jag var gravid, ca vecka 5. Niklas hade jobbat natt så jag väntade på att han skulle komma hem. Vi var så lyckliga!! Jag gjorde graviditetstestet ungefär när min mens var en vecka sen, vågade inte göra det för tidigt. Jag trodde ju att den bara var lite sen. Men jag var GRAVID! Vad jag har längtat! Jag och Niklas ska få bli föräldrar! Den veckan när min mens var sen och Niklas sa ”tänk om du är gravid”, blev jag så glad i hela kroppen och kände att jag säkert är det men vågade inte tro det, vågade inte visa att jag var så glad, ville ha ”bevis”, ett positivt graviditetstest. Jag hade köpt testet och skulle göra det tidigare, men jag vågade inte och sen var det bäst att ta det på morgonen och eftersom jag går upp och kissar på natten ville jag göra det en dag då jag inte hade kissat för nära inpå.

 

Efter graviditetstestet ringde jag till Prima Liv på Danderyds Sjukhus. Konstig känsla när de frågar vad jag vill boka tid för och jag säger: ”Jag är gravid”. Det var så overkligt, är det sant? Ska jag bli mamma? De frågade när min senaste mens började och de sa, ”ja, då blir det ett majbarn, den 11 maj 2013”. Kunde jag vara lyckligare? Det kändes så overkligt.  

 

Planen var att inte berätta för någon innan det hade gått 12 veckor, för att vänta ut tiden då det är ökad risk att drabbas av missfall. Sen trodde jag att det skulle betyda otur, att det skulle hända nått med vårt barn om jag skulle berätta, om jag skulle visa att jag var för lycklig... men se hur det gick ändå... De enda som fick reda på att jag var gravid, innan vecka 12, var min mamma och pappa. Eftersom jag nu visste att jag var gravid och jag var väldigt trött så tog jag bort alla min tider på mitt gamla jobb och var ledig i ca 2 veckor innan jag började mitt nya sexmånaders vikariat. Då var jag trött och illamående, vilket jag har varit under hela graviditeten. Har sovit hur mycket som helst. Inte haft matlust. Varit mycket känslig mot olika lukter. Till och med parfymfri tvål har luktat illa och för mycket. Tovigt hår.

 

Jag och Niklas var på vårt första möte hos vår barnmorska. Jag hade massor med frågor till henne, jag var en orolig blivande mamma. Jag ville verkligen att vi skulle göra allting rätt! Så att barnet skulle ha det så bra som möjligt!

 

Torsdag 20/9-12 berättade vi för min mamma och pappa att jag var gravid. Dels för att jag mådde så dåligt och dels för att jag ville att mamma skulle åka med mig på barnmorske- och läkarbesök då Niklas inte kunde följa med. Mamma och pappa förstod inte direkt att vi var med barn. Jag sa att Linus (vår hund) skulle bli storebror, så de trodde att vi skulle köpa en till hund. Men de skulle bli mormor och morfar!

 

Fredag 21/9 var jag och mamma hos barnmorskan för ett längre inskrivningssamtal. Blodtryck 104/68. Järn 150. Blodsocker 5,2 (ca 1-1,5 timme efter frukost).

 

Vi valde efter mycket om och men att vi skulle göra ett KUB-test. Det var mest för att jag ville se barnet på ultraljud, att se att barnet lever, jag trodde inte att det skulle visa någon kromosomavvikelse. Niklas har som vanligt varit väldigt positiv och optimistisk och sagt till mig när jag varit orolig att det är något ”fel” på barnet ”Tänk vad många barn som föds friska, vilken liten risk att det ska hända oss något”. Då har jag sagt ”Men det måste ju hända någon, varför skulle det inte kunna vara oss” och se hur det blev, det hände oss...usch! Önskar att jag inte hade rätt...

 

Fram till och med nu så är jag en "vanlig" orolig blivande mamma. 

Första gången...

Idag var det första gången en av mina patienter frågade om jag har några barn. 
 
Patienten: "Har du några barn?"
Jag: "Vad sa du?"
Patienten: Har du några barn?"
Jag: "Om jag har några barn?"
Patienten: "Aa"
Jag: "Ja, en son som tyvärr inte lever" (eller nått sånt sa jag).
 
Sen blev det en stunds tystnad. 
Som tur är så sa de inte "men du är ju så ung" eller någon annan irriterande kommentar. 
Det blev ganska bra. Kände tårarna bränna bakom mina ögonlock. 
 
Men så jag har väntat på att någon ska fråga mig om jag har några barn. Jag vill också prata om Emil, precis som alla andra mammor vill prata om sina barn, även fast Emil inte lever. Det är nästan det enda jag vill prata om, det enda jag tänker på. 
 
 
 
 

Trisomi 18

Måndagen den 3/12-12 klockan 17:58 var första gången (vad jag är medveten om) som jag fick höra om trisomi 18, Edwards syndrom. Tyvärr var det vår efterlängtade och fina son som fick sin dödsdom. 
 
Efter det ögonblicket stannade min värld upp, min son skulle dö, varför? Jag orkade inte, vågade inte läsa om trisomi 18. Det tog ungefär två veckor innan jag började läsa om trisomi 18. 
 
Historien innan och efter detta samtal från läkaren kommer jag att börja skriva in här i bloggen ikväll efter jobbet. 
 
 
 
 
 
 

Ny design

Nu börjar jag bli nöjd med min bloggdesign. Jag och N har suttit och fixat hur mycket som helst. Nu gäller det bara att börja skriva lite inlägg också, så det finns nått att läsa :) 
 
 

Arbete pågår

Funderar och provar oilka bakgrunder, bilder, färger till bloggen. Så svårt att välja...
 
Får se när jag blir nöjd! 
 

Emils pärm

"...I still can't believe you're gone.

It ain't fair: you died too young,
Like the story that had just begun,
But death tore the pages all away.
God knows how I miss you,
All the hell that I've been through,
Just knowin' no-one could take your place.
An' sometimes I wonder,
(Who'd you be today?) Who you'd be today?..."
 
(Kenny Chesney)
 
 
 
 
Emils fina pärm som jag beställt och ska sätta in alla hans papper och hans historia jag skrivit. 
 
 
 
 
 
 
 
(Ursäkta den dåliga kvaliteten på bilderna, har inte heller lärt mig hur man gör fina bildkollage här på bloggen ännu)

Emils historia

Tio dagar efter Emil föddes började jag skriva ner allt vi gått igenom under hösten 2012. Det kändes skönt att få skriva, hela historien, så den finns sparad. Elva sidor blev Emils historia, alldeles för kort. 
 
Jag vill ha historien sparad för min egen skull och för våra förhoppningsvis framtida barns skull, så de får läsa om sin storebror. 
 
Jag har bestämt mig för att lägga in delar av hans historia här på min blogg, så de som vill får läsa om vår fina Emil, vår son, vår ängel. 
 
 
 
 
 
Hjärta i snön från en fin vän, vid barnkullen. 
 
 

Äntligen startat bloggen!

Har funderat länge på att börja blogga. Nu känner jag mig redo. Få skriva av mig och dela med mig, alla tankar och funderingar. Jag har länge skrivit dagbok, på det gamla hederliga sättet med papper och penna. Ska bli spännande att börja blogga.
Välkomna att läsa min berättelse. 

Välkommen till min nya blogg!

Mitt första inlägg.

josefinaelma.blogg.se

Det var en gång...

RSS 2.0